24 okt. 2013

Att ta hand om dom gamla!

Jag har tänkt lite på det där med hur det var förr.
Då tog man hand om sina gamla, man bodde i samma hus och dom fick den hjälp och omvårdnad som behövdes. Idag försöker alla gamla klara sig själva så länge det bara går. Och det kan jag förstå, för ingen vill in på "hemmet" med den vården som är idag.

Min svärmor är 81år, en fantastisk kvinna som jag har lärt mig mycket av.
En mer varm och omtänksam människa har jag aldrig träffat.
Om det är någon jag ser upp till så är det henne.

Många år har varit tuffa och svåra för henne, men så stark hon blivit.
På senare år har hon fått ett bra liv.

Och nu på ålderns höst har hon som många andra äldre drabbats av både höftproblem, hjärtfel, och allt sämre hörsel. Och hon bor och klarar sig alldeles själv i sin lägenhet.

Men för ett tag sen bestämde tanten sig för att renovera både kök och badrum och nu är lägenheten belamrad med hantverkare. Vilket medfört att hon inte kan bo där, och vart ska hon bo då?
Ja, det kan man undra.
En perfekt lösning blev det, hon flyttade så klart in hemma hos oss.
För jag går ju här alldeles själv numera, eftersom mannen sedan en tid tillbaka jobbar i Stavanger (Norge) och kommer bara hem då och då.
Och yngsta jobbar ju också i Norge - Jessheim så honom ser man inte heller så ofta.
Yngstas rum står alltså tomt.

Men vad tror ni händer? När jag är på jobbet i måndags ramlar hon i badrummet och faller så illa så hon får ett benbrott. Nu har hon blivit gipsad och låg på sjukhus över natten. Och vid sju tiden igår kväll var hon tillbaka här hemma. Och vi hade en lång o härlig pratstund om hur det är att bli gammal.

Två timmar senare blev hon alldeles yr, kallsvettig och tyckte att det påminde om hur det kändes när hon fick en infarkt för två år sen. Hon ville bara gå och lägga sig men hon kunde resa sig upp.
Och själv hade jag inte styrkan att lyfta henne. F-n vad makt/hjälplös man känner sig då.
Så jag blev tvungen att ringa efter ambulans som kom o hämtade henne.

Jag har pratat med henne idag och allt känns som vanligt säger hon men jag är fundersam jag, nåt är inte som det ska, frågan är bara vad?

Hur gör ni med era gamla?
 

4 kommentarer:

 1. Hej!!! Så kul att se dig på banan igen :)
  Ja,jag är glad att min gamla pappa blir omhändertagen dygnet runt på äldreboendet i Falun, eftersom han inte klarar sig själv. Han är numera sängliggande och får hjälp med allt. Tufft att se bara...
  Må så gott!
  PS. Har jag dej på instagram? Hittar dej inte? Jag heter susjos. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag följer dig. Men jag ser att det i bloggen står mitt instagram namn med små bokstäver, prova med stora så går det säkert bättre.

   Radera
 2. Ja du, den frågan kan jag inte hjälpa dig med.. Både jag och min man är näst äldst i våra resp familjer, vi har bara våra mammor kvar i livet och båda är under 70 och pigga o friska. Min mamma har precis gått i pension, strax innan hon fyllde 68 ;-) Men vår tid kommer, och då får vi se hur det blir. Just nu bor de 35 resp 15 mil bort..
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så kan också vara. Har själv min mamma o pappa 30 mil bort men men tyvärr väldigt lite kontakt,

   Radera